skip to Main Content

Cijfers NBPB leden ‘Positieve invloed bewind bij problematische schulden’

Wij zijn trots op het NBPB rapport schuldenbewinden en de bijbehorende Infographic waarin wij je een kijkje in de dagelijkse praktijk van onze leden geven. In het rapport en de infographic vind je -een analyse van- de cijfers van onze leden over schuldenbewinden in 2020. Nog meer dan vorig jaar bevestigen de cijfers van dit jaar dat beschermingsbewind bij een cliënt met schulden een heel positief effect heeft.

Positieve invloed bewind bij schulden
De cijfers in dit rapport bevestigen de meerwaarde en noodzaak van bewindvoering.

  • Ondanks de multiproblematiek van de doelgroep slaagden onze bewindvoerders erin meer onderbewindgestelden met schulden binnen 1 jaar naar schuldhulpverlening te leiden.
  • Met de hulp en ondersteuning van de bewindvoerder heeft 96% van de onderbewindgestelden het MSNP en WSNP traject met succes afgerond.
  • Wij willen graag dat onderbewindgestelden met schuldproblemen nog beter worden geholpen. Wij merken dat er nog veel winst te behalen is in de samenwerking tussen de gemeenten en bewindvoerders. Deze samenwerking wordt bevorderd door het gebruiken van een (wederkerig) convenant. Gemeenten kunnen hiervoor het modelconvenant van het LOBCM gebruiken.
  • Bewindvoerders zetten zich optimaal in voor het vergroten van de zelfredzaamheid van cliënten. Hierbij is ondersteuning door de gemeente gewenst.
  • Wij pleiten voor het verkorten van de WSNP uitsluitingstermijn van tien naar vijf jaar. Hiermee krijgen schuldenaren, die door onvoorziene omstandigheden weer in schuldproblemen zijn geraakt, perspectief en de kans weer naar een schuldenvrije toekomst te werken.

Dé brancheorganisatie voor bewindvoerders
Wij zijn de Nederlandse Beroepsvereniging voor Professionele Bewindvoerders (NBPB). Wij werken al geruime tijd intensief samen met onze collega-brancheorganisatie NBBI en medio dit jaar bundelen wij onze krachten. Met onze gezamenlijke expertise, extra slagkracht (>1300 leden) en ons hart voor het vak kunnen wij na dit samengaan nog meer betekenen voor onze leden, de branche en onze cliënten in het bijzonder.